​​Har din hund fått ett ormbett?

Hundar kan råka ut för ormbett mellan april och november. Varje år blir drygt 2 000 hundar bitna av en huggorm. Vanligast är att bettet sker i nosen eller i ett framben, när hunden nosar nyfiket eller petar på ormen med sin tass. Oftast påverkas de som blir bitna i nosen mindre än de som blir bitna i benen.​



​En huggorm kan avge ett gift när de biter, men i de flesta fall avges inget gift utan flera olika allergi- och inflammationsframkallande ämnen. Om det sker en giftinjektion är giftet ganska starkt, men sällan i så stor mängd att det orsakar livshotande skador. ​​​

Symptom efter ormbett på hund

Hunden får en mycket kraftig svullnad av den inflammation som uppstår vid bettstället. Om bettet sker i halsen kan andningen påverkas. Hunden kan också få allmänna symtom som kräkningar, diarré och buksmärta. Pulsen kan öka, hunden kan få blodtrycksfall, arytmi och till och med hamna i ett chocktillstånd.

Så tar du hand om din ormbitna hund:​

Minimera spridningen av giftet

​Först och främst gäller det att minimera spridningen av giftet i kroppen. Genom att hålla hunden lugn ökar inte puls och blodtryck och därmed minskas spridningen av giftet till olika organ.

Ta hunden till en veterinär

Hunden bör alltid undersökas av veterinär, men det är mer eller mindre bråttom till veterinären. Om hundens allmäntillstånd är påverkat och hunden har en kraftigsvullnad måste den snarast till veterinär, då är det bråttom! Annars är det viktigt att hunden undersöks inom cirka 4–6 timmar. På kliniken kontrollerar veterinären hjärtat och blodcirkulationen och hunden får smärtstillande och antiinflammatorisk medicin.

Behandling med motgift

Ibland är situationen för hunden så kritisk att den måste vara kvar på kliniken för att få dropp och i vissa lägen krävs en akutbehandling med ormserum som motgift. Huggormens gift har en kraftig verkan på blodets förmåga att koagulera och giftet kan också orsaka att röda blodkroppar faller sönder. Vid en allvarlig förgiftning i samband med ett ormbett kan det därför behövas motgift eller blodprodukter som färskfrusen plasma eller röda blodkroppar.

Behandling med kortison

Tidigare har kortison använts för att behandla ormbett, men senare forskning har visat att det inte har någon mätbar effekt. Om hunden får andningsproblem kan det dock vara bra att behandla med kortison, men det bör avgöras av en veterinär.

Hur lång tid tar det innan hunden återhämtat sig?

Under de första timmarna och dygnet efter ett huggormsbett kan hunden få påverkan på hjärta och blodcirkulation. Hunden kan sedan få skador på inre organ, till exempel lever och njurar om giftet spridit sig dit och då kommer hunden att börja visa symtom som ökad törst och kräkningar inom de kommande veckorna. Hunden bör ta det lugnt de första två veckorna och ska endast gå ut för att uträtta sina behov, i övrigt bör motion och träning undvikas. Om hunden får symtom som kräkningar och ökad törst efter ett par veckor bör en veterinär undersöka hunden och ta blodprover.​

Har du katt? Läs mer om ormbett på katt.



Kostnadsfri rådgivning​​ ingår

I hundförsäkringen ingår fri rådgivning hos Djurens​ Vårdguide. Du kan få rådgivning  8-20 helgfria vardagar genom att ringa telefonnumret 902​28.